Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

reflectie aan het zwembad

Back to work

Ken je dat gevoel, dat je tijdens een ontspannen moment aan het zwembad ineens begint na te denken over je leven en werk? Het is helemaal niet vreemd om juist tijdens een vakantie te reflecteren op je loopbaan en je af te vragen of je nog gelukkig bent in je werk. Deze periode is vaak een moment waarop mensen besluiten om iets nieuws te gaan doen. Maar wat zijn de redenen achter zo'n besluit? En wat kun je als werkgever doen om dit te voorkomen? In deze blog onthullen we de grootste reden voor vertrek en geven we tips om na de zomer een vliegende start te maken.

De grootste vertrekreden van medewerkers

Weet jij waarom jouw medewerkers vertrekken? Leidinggevenden denken vaak dat een hoger salaris of dat extra stapje op de carrière ladder dé redenen zijn voor vertrek. Uit onze Frank-data blijkt dat medewerkers die vertrekken minder werkgeluk ervaren, zonder dat werkstress daarbij de doorslag geeft. Wil je je medewerkers behouden? Richt je dan op het vergroten van hun werkgeluk. Vergelijk het met een dag waarin je met het verkeerde been uit bed stapt. Alles wat je die dag overkomt, is je te veel. Thuis is je koffie op en je denkt gelijk ‘zie je wel, dat heb ik weer’. Je start je auto en ziet dat je benzine bijna op is. Je baalt dat je eerst moet tanken en ziet het als een bevestiging dat het een vreselijke dag gaat worden. Terwijl als je vrolijk opstaat je deze kleine tegenslagen prima kan hebben. ‘Geen koffie in huis? Ik maak wel een gezonde smoothie. Nog lekkerder ook en ik heb gelijk ontbeten. Eerst langs het benzinestation? Prima, dan haal ik daar wel een cappuccino’. Zo is werkgeluk ook remmend op negatieve ervaringen op je werk zoals werkstress. Wat onze Frank-data duidelijk laat zien is dat medewerkers die vertrekken, in de periode voor hun vertrek, minder werkgeluk ervaren dan de zittende medewerkers.

Exit Analyse

Als collega’s in de komende periode besluiten op te zeggen na een moment van bezinning aan het zwembad, is het essentieel om te achterhalen waarom. Wat missen ze in hun werk? Waar schort het aan in hun werkgeluk? Hoewel het vaak wordt aangeraden om een exitgesprek te voeren, vinden wij dat dit niet het meest effectieve middel is. Een exitgesprek komt vaak te laat; waarom zou een vertrekkende medewerker hier nog moeite voor doen? Voor ontevreden medewerkers kan zo’n gesprek een laatste kans zijn om frustraties te uiten, maar of dit waardevolle inzichten voor de organisatie oplevert, is twijfelachtig. Daarom bieden wij een betere aanpak: de exit analyse. Hierbij duiken we in de data van vóórdat iemand zijn baan opzegt en vergelijken we die met de gegevens van blijvende medewerkers. Dit verschil onthult het echte verhaal.

Stay-gesprek

Waarom focussen op het afscheid als we het ook over blijven kunnen hebben? Bij Frank stimuleren we je om onze data te gebruiken als basis om continu met elkaar in gesprek te blijven over werkgeluk. Binnen teams maar ook in een-op-een gesprekken. Een mooi een-op-een gesprek om te voeren is het zogenaamde stay-gesprek. In een stay-gesprek vraag je naar de redenen waarom iemand bij jullie blijft werken en hoe je de werkbeleving kan verbeteren. Met als doel om mensen langer te behouden voor jullie organisatie. Als medewerker kan je je eigen scores in het persoonlijke Frank-dashboard meenemen als input in het gesprek. Hieronder geven we je 10 essentiële vragen voor een stay-gesprek.

  1. Wat vind je het leukst aan je werk?
  2. Wat vind je minder leuk (en wat zou hieraan gedaan kunnen worden)?
  3. Voel je je voldoende gewaardeerd binnen onze organisatie?
  4. Zijn er vaardigheden die je wil ontwikkelen of projecten waar je aan wil werken?
  5. Hoe zie je je toekomst binnen ons bedrijf?
  6. Wat kan ik als je leidinggevende doen om je beter te ondersteunen?
  7. Hoe ervaar je de werklast?
  8. Zijn er aspecten van onze bedrijfscultuur die je zou willen veranderen?
  9. Heb je suggesties voor verbeteringen in onze processen of werkomgeving?
  10. Wat zou maken dat je onze organisatie zou verlaten?

Hoefijzer van werkgeluk

Heb je heel veel moeite gedaan om een vacature in te vullen, verlaat er weer een medewerker de organisatie. Soms voelt het alsof je aan het werven bent met een vergiet, het water loopt er net zo hard weer uit als het binnenkomt. Besef dan dat een gezonde employee journey eruitziet als een hoefijzer. Mensen die net in dienst zijn, ervaren veel werkgeluk. Na twee tot drie jaar zakt het iets af. Een belangrijk moment dus om een stay-gesprek te voeren. De mensen die langer dan 10 jaar in dienst zijn, ervaren juist weer heel veel werkgeluk en zijn daarmee het hart van jullie organisatie. Kijk eens naar jullie organisatierapport in het Frank-dashboard om te zien of jullie employee journey ook de vorm heeft van een hoefijzer. Is dat niet het geval, dan zou dat een teken kunnen zijn dat er iets mis is.

Ga als vrienden uit elkaar

Als er jaarlijks enkele medewerkers vertrekken is dat geen ramp. Gezond verloop is goed voor de organisatie. Wees niet boos als mensen weggaan maar wens ze succes en zorg voor een mooi afscheid. Als het even kan, laat mensen dan als ambassadeur van je organisatie vertrekken. Oud-medewerkers die positief over je bedrijf praten zijn goud waard. En wie weet komt iemand na een paar jaar wel weer terug met waardevolle nieuwe kennis en ervaring. Laat de deur dus altijd op een kiertje staan en houd contact met oud-medewerkers.

Frank helpt je jullie gazon groen en aantrekkelijk te houden

Wij geloven dat gelukkige medewerkers de sleutel zijn tot succesvolle organisaties. De feedback die jullie medewerkers geven, kun je zien als essentiële voedingsstoffen voor jullie ‘bedrijfsgazon’. Door goed te luisteren naar wat er leeft en verbeteringen aan te brengen, zal jullie gras niet alleen groener zijn voor potentiële nieuwe medewerkers maar ook voor jullie huidige mensen. Zo creëren we samen een werkplek waar mensen niet alleen willen komen werken, maar vooral willen blijven. Omdat ze er gelukkig zijn.

Everybody Frank, Everybody Happy.

Over de auteur

Met een passie voor het bevorderen van werk-welzijn heeft Maartje een achtergrond in arbeidspsychologie en heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve methoden om werkgeluk te meten en te verbeteren. Met jarenlange ervaring heeft Maartje talloze organisaties geholpen om een gezonde en bloeiende werkomgeving te creëren.