Neem contact op via: 085 800 1777

Werken bij Frank

Employee experience

Een goede employee experience helpt organisaties om succesvol te zijn. Steeds meer organisaties zijn zich hier gelukkig van bewust. Positieve ervaringen zorgen voor gelukkige en betrokken werknemers, die op hun beurt weer bijdragen aan de groei van je organisatie. Wat houdt de employee experience precies in, en hoe kun je dit als organisatie strategisch inzetten om het beste uit je mensen te halen? Wij van Everybody Frank nemen je graag mee.

employee experience

Employee experience

Een goede employee experience helpt organisaties om succesvol te zijn. Steeds meer organisaties zijn zich hier gelukkig van bewust. Positieve ervaringen zorgen voor gelukkige en betrokken werknemers, die op hun beurt weer bijdragen aan de groei van je organisatie. Wat houdt de employee experience precies in, en hoe kun je dit als organisatie strategisch inzetten om het beste uit je mensen te halen? Wij van Everybody Frank nemen je graag mee. 

Wat is de employee experience?

De employee experience is de totale beleving van je werknemer gedurende zijn of haar loopbaan binnen je organisatie. Dit omvat alles wat je werknemer ervaart: van het sollicitatieproces tot de onboarding, de dagelijkse werkervaringen, de interacties met collega's en leidinggevenden en uiteindelijk het vertrek uit je organisatie. Samengevat omvat de employee experience alle momenten die van invloed zijn op het werkwelzijn van jouw medewerkers.

Je werknemer als klant

Je kunt het concept van de employee experience ook wel vergelijken met de klantreis, die erop gericht is om iedere stap van de klantbeleving te optimaliseren. Bij de employee experience is je werknemer min of meer de klant en streeft je organisatie ernaar om elke stap van de medewerkersreis (ook wel bekend als de employee journey) zo positief mogelijk te maken. 

Breder dan werkplek en werkomstandigheden

Binnen het perspectief van je organisatie is het goed om te weten dat de employee experience breder reikt dan alleen de werkplek en de werkomstandigheden. Het omvat ook de emotionele en psychologische ervaringen van je medewerkers. Als je werknemers zich gewaardeerd, ondersteund en verbonden voelen met je organisatie, is de kans groot dat ze meer betrokken zijn, beter presteren en langer aan je organisatie verbonden blijven. 

Drie belangrijke pijlers van de employee experience 

De employee experience is vaak opgebouwd op drie pijlers die het welzijn van je werknemers versterken: 

  1. Werkbeleving: waar krijgen je medewerkers energie van in zijn werk? Ervaren je medewerkers genoeg autonomie? Voelen ze zich gesteund door hun leidinggevenden en hun collega’s? In hoeverre is er sprake van een gezonde werk-privébalans? Doet er zich ongewenst gedrag voor op de werkvloer? Stuk voor stuk elementen van de werkbeleving die bepalen of je medewerkers energie uit hun werk halen of dat het werk hen juist energie kost.
  2.  Vitaliteit: hoe stabiel zijn de privéomstandigheden van je medewerkers? Hoe gaan ze om met ingrijpende gebeurtenissen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid of financiën? Is er een sociaal vangnet aanwezig? Hebben je medewerkers het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden? De persoonlijkheid van iedere individuele medewerker bepaalt mede hoe hij / zij reageert op werkstress en hoe ontvankelijk hij / zij is voor werkgeluk.
  3. Feedback op functioneren: hebben je medewerkers de juiste kennis en vaardigheden om hun functie goed uit te oefenen? Komt hun zelfbeeld overeen met hoe anderen hen zien? Feedback op hun functioneren geeft je medewerkers erkenning voor hun inspanningen en prestaties. Hierdoor motiveer je hen om hun inspanningen voort te zetten. Maar ook als je medewerker minder goed functioneert, is feedback belangrijk voor het welzijn en de employee experience. Feedback helpt je medewerker om te begrijpen hoe hij / zij presteert en waar ruimte ligt voor verbetering. Hierdoor nemen stress en angst af. 

 

De voordelen van een positieve employee experience 

Een positieve employee experience is een mes dat aan twee kanten snijdt. We stipten het eerder al even aan: positieve ervaringen zijn niet alleen gunstig voor je medewerker zelf, maar ook voor je organisatie. Als organisatie pluk je namelijk in meerdere opzichten de vruchten van medewerkers die zich gelukkig voelen. We zetten een aantal van die voordelen voor je op een rij: 

  • Verhoogde betrokkenheid: wanneer je medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen, zijn ze meer betrokken bij hun werk. Betrokken medewerkers hebben een sterkere motivatie om bij te dragen aan de doelen van je organisatie, wat leidt tot een hogere productiviteit. 
  • Meer loyaliteit: een positieve employee experience helpt om waardevolle medewerkers binnenboord te behouden. Tevreden medewerkers zijn immers minder geneigd om van baan te wisselen, waardoor het personeelsverloop afneemt. Mooie bijkomstigheid is dat je daardoor als organisatie ook minder tijd en geld kwijt bent aan werving en training.
  • Betere bedrijfsresultaten: tevreden en betrokken medewerkers dragen bij aan betere bedrijfsresultaten. Onderzoeken hebben aangetoond dat organisaties met betrokken medewerkers vaak betere financiële prestaties leveren. 
  • Positieve ambassadeurs: werknemers die blij zijn met hun werkgever, delen hun positieve ervaring vaak met anderen. Dat levert je als organisatie niet alleen een betere reputatie op, maar maakt je bovendien aantrekkelijker voor nieuw talent. Dit noemen we ook wel employer branding.
  • Werkgeluk vergroten: organisaties die zich actief inzetten voor een positieve employee experience dragen direct bij aan het werkgeluk van hun medewerkers. Van gelukkige medewerkers weten we dat ze niet alleen productiever en gemotiveerder zijn, maar ook effectiever (samen)werken. 

Continue en realtime inzicht in de werkbeleving van werknemers krijgen?

Het employee experience model 

Het employee experience model helpt organisaties om de employee experience op een overzichtelijke manier te benaderen. In het model worden alle vijf stadia van de employee journey beschreven, van het eerste contact met een potentiële werknemer tot het moment van vertrek. Elke fase biedt jou als organisatie de gelegenheid om de employee experience van je werknemers te verbeteren: 

  1. Werving en selectie: de employee journey begint al tijdens de sollicitatieprocedure. Dit is vaak het eerste contact dat potentiële medewerkers met je organisatie hebben. Met een positieve eerste indruk kun je hier al het verschil maken tussen het aantrekken van nieuw talent of het verliezen ervan. Zorg er als organisatie voor dat het sollicitatieproces eerlijk, transparant en respectvol verloopt.
  2. Onboarding: de volgende cruciale fase is de onboarding. Een succesvolle onboarding zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen en voldoende ondersteund worden om vlot op te starten. Een goed doordacht onboardingproces helpt je medewerkers om sneller productief te worden, maar versterkt ook hun band met je organisatie.
  3. Dagelijkse werkervaring: de dagelijkse werkervaring omvat de alledaagse interacties en taken van werknemers. Factoren zoals de bedrijfscultuur, de leiderschapsstijl, de samenwerking met collega's en de beschikbare technologieën spelen hier een grote rol. Een positieve dagelijkse werkervaring zorgt ervoor dat je medewerkers zich gemotiveerd voelen en aan je organisatie verbonden willen blijven.
  4. Groei en ontwikkeling: een belangrijk onderdeel van de employee journey is de mogelijkheid tot persoonlijke en professionele ontwikkeling. Werknemers willen graag weten dat ze kunnen groeien binnen je organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van training, loopbaanontwikkeling of mogelijkheden tot promotie. Organisaties die investeren in de groei van hun medewerkers, profiteren van gemotiveerde en goed presterende teams.
  5. Offboarding: de laatste fase in het employee experience model is het vertrek van een werknemer. Deze fase heeft vaak een wat negatieve lading, maar houd er rekening mee dat een goede offboarding-ervaring wel degelijk een positieve impact kan hebben op de reputatie van je organisatie. Het is belangrijk om het vertrek respectvol en professioneel te begeleiden, zodat voormalige medewerkers kunnen dienen als ambassadeurs en wellicht zelfs bij je kunnen terugkeren in de toekomst. 

 

Verbeter je employee experience met Everybody Frank 

Regelmatig feedback verzamelen helpt om de employee experience continu te meten en te verbeteren. Je kunt op verschillende manieren een medewerkerstevredenheidonderzoek uitvoeren. Eén van die manieren is gebruiksvriendelijke en interactieve app van Everybody Frank. Daarmee monitor je heel nauwkeurig hoe je medewerkers hun werk en je organisatie ervaren. Onze app is heel laagdrempelig en levert je bruikbare inzichten op waarmee je de employee experience binnen je organisatie kunt optimaliseren, met alle voordelen van dien.

Ben je benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking! 

Eén platform voor alle medewerkersonderzoeken

Frank is een platform voor het beheren van Werk-Welzijn. Ons platform biedt de mogelijkheid om tot data gedreven HR-beleid te komen. Dat klinkt misschien onpersoonlijk maar onze app heeft in 2023 al meer dan 25.000 blije medewerkers opgeleverd. Logisch dus dat steeds meer organinsaties voor Frank kiezen.

Onderzoek de werkbeleving

Medewerkerstevredenheid (MTO)

Gebaseerd op het job Demands-Resources model

Continu onderzoek geeft extra analyse mogelijkheden

Keuze uit meer dan 20 werkbelevingsfactoren

Onderzoek de vitaliteit

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Online VitaliteitsScan

Individuele gezondheidscontrole op locatie

Toegang tot interventieplatform vitaliteit

Onderzoek het functioneren

360° Feedback

Laagdrempelig feedback vragen

Keuze uit meer dan 25 competenties

Input voor functioneringsgesprek

Radar
Incluzio MTO klant Everybody Frank
Wijk teams Anrhem
Intratuin klant medewerkersonderzoek Everybody Frank
Ministerie van Buitenlandse zaken klant everybody Frank
Gom Schoonmaken klant medewerkerstevredenheidsonderzoek everybody Frank

De cijfers van Everybody Frank

Klanten
Gebruikers
/10
rapportcijfer van gebruikers