Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Employee journey

Het in kaart brengen van de employee journey geeft werkgevers bruikbare inzichten om hun werknemers te binden en te boeien en is daarmee een belangrijk hulpmiddel. Niet voor niets krijgt dit fenomeen dan ook steeds meer voet aan de grond op HR-afdelingen en in het bedrijfsleven. Bij Everybody Frank helpen we ondernemers om de employee journey van hun werknemers in kaart te brengen. Daarbij monitoren we specifiek hoe mensen hun werkbeleving ervaren. En we verklappen alvast: het is de moeite waard om hier even goed voor te gaan zitten…

360 graden feedback trustees

Employee journey

Het in kaart brengen van de employee journey geeft werkgevers bruikbare inzichten om hun werknemers te binden en te boeien en is daarmee een belangrijk hulpmiddel. Niet voor niets krijgt dit fenomeen dan ook steeds meer voet aan de grond op HR-afdelingen en in het bedrijfsleven. Bij Everybody Frank helpen we ondernemers om de employee journey van hun werknemers in kaart te brengen. Daarbij monitoren we specifiek hoe mensen hun werkbeleving ervaren. En we verklappen alvast: het is de moeite waard om hier even goed voor te gaan zitten…

Wat is een employee journey eigenlijk precies?

Goede vraag! De employee journey, ook wel bekend als de medewerkersreis, is een specifiek concept dat de gehele werkbeleving van een medewerker bij een organisatie beschrijft. Die werkbeleving begint al bij de eerste kennismaking met het bedrijf en eindigt zodra een medewerker het bedrijf, om welke reden dan ook, verlaat. Deze periode is onder te verdelen in verschillende fasen. Elk van die fasen brengt zijn eigen uitdagingen en kansen met zich mee. Het idee achter de employee journey is om elke stap van deze reis te optimaliseren om zo de tevredenheid, de productiviteit en de retentie van je medewerkers te verhogen. Juist als het een uitdaging is om nieuw personeel te werven, maken deze inzichten een groot verschil.

Waarom is de employee journey zo belangrijk?

Het monitoren van de werkbeleving van je werknemers is om meerdere redenen belangrijk. Omdat het goed is om je hiervan bewust te zijn, lopen we deze redenen samen één voor één langs:

  • Betrokkenheid: een positieve employee journey vergroot de tevredenheid van je medewerkers en maakt hen meer betrokken bij je organisatie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat betrokken medewerkers productiever zijn, beter presteren en bovendien minder snel geneigd zijn om het bedrijf te verlaten.
  • Werkgeversimago: een goede employee journey heeft ook een positieve invloed op het imago van jou als werkgever. Dat mes snijdt aan twee kanten: enerzijds maakt een positief imago bij het behouden van je huidige medewerkers, anderzijds versterkt een goed imago ook de aantrekkingskracht van je bedrijf op potentiële nieuwe werknemers.
  • Efficiëntie en kostenbesparing: bedrijven die de verschillende fasen van de employee journey (hierover verderop meer) optimaliseren, kunnen aanzienlijk efficiënter werken en veel kosten besparen. Een goed voorbeeld van zulke kosten zijn bijvoorbeeld de wervings- en onboardingskosten, omdat tevreden mensen ook loyaler zijn en dus zorgen voor een lager verloop.

De fasen van de medewerkersreis

Als we inzoomen op de fasen waaruit de employee journey bestaat, kun je een onderscheid maken in grofweg drie fasen: instroom, doorstroom en uitstroom. Maar ook deze onderverdeling is weer op te knippen in meerdere subfasen. We onderscheiden er zes:

  1. Aantrekking: de eerste vonk slaat over! In deze fase komen potentiële medewerkers voor het eerst in aanraking met je bedrijf. Om de juiste talenten aan je te binden, is het belangrijk om als werkgever een goed imago te hebben. In ons artikel over employer branding lees je hoe je dit bereikt. Effectieve wervingscampagnes dragen ook hun steentje bij.
  2. Recruitment en selectie: in deze fase selecteer je de juiste kandidaten, die vervolgens ook worden aangenomen. Als je dit proces transparant, efficiënt en soepel laat verlopen, maak je gelijk een goede eerste indruk bij je nieuwe medewerker.
  3. Onboarding: een goede onboarding is een warm welkom voor je nieuwe medewerker. Bovendien doe je jezelf er ook een plezier mee: medewerkers die goed worden onthaald, zijn sneller productief en voelen zich eerder verbonden met je organisatie.
  4. Ontwikkeling en groei: deze fase staat voor de professionele ontwikkeling en groei die je medewerker doormaakt tijdens zijn loopbaan bij je organisatie. In deze fase kun je je medewerker nieuwe uitdagingen (blijven) blijven bieden door trainingen, mentorprogramma’s en loopbaanontwikkelingstrajecten.
  5. Retentie: om je medewerkers aan je organisatie te (blijven) binden is het essentieel om het werkgeluk van je werknemers op peil te houden. Zorg dat je medewerker zich gewaardeerd voelt door hem goed te belonen, een fijne werk-privébalans te bieden en een prettige werkomgeving te waarborgen.
  6. Exit: uiteindelijk is het onvermijdelijke moment daar dat je medewerker je bedrijf verlaat, bijvoorbeeld omdat hij een nieuwe baan heeft gevonden of omdat hij met pensioen gaat. Zorg ervoor dat je ook dit proces goed beheert. Een exitgesprek met je werknemer kan je waardevolle feedback opleveren waarmee je zaken kunt verbeteren met het oog op de toekomst.

Maak je employee journey map met Everybody Frank

Het in kaart brengen van de employee journey begint met het verzamelen van data en feedback van je medewerkers. Creëer daarom een cultuur waarin feedback wordt aangemoedigd en gewaardeerd. Opbouwende feedback helpt namelijk om problemen en knelpunten vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Zo kun je de werkbeleving van je medewerkers optimaliseren. De tools van Everybody Frank helpen je daarbij. Hoe? Dat vertellen we je graag.

Om te beginnen monitoren we de volledige employee journey, van A (onboarding) tot Z (exit). Maar ook gedurende de hele reis daartussen meten we de tevredenheid en het werkgeluk van je medewerkers. Dat doen we doorlopend en volgens een onderverdeling in vijf categorieën, die op basis van de duur van het dienstverband van je medewerkers zijn vastgesteld:

  • Korter dan 1 jaar in dienst
  • 1 tot 3 jaar in dienst
  • 3 tot 5 jaar in dienst
  • 5 tot 10 jaar in dienst
  • Langer dan 10 jaar in dienst

Met een interactieve app meten we het werkgeluk van je medewerkers in kaart. Deze input verwerken we in heldere en overzichtelijke rapportages, waarmee we jou als ondernemer een bird eye view geven op het werkgeluk van je werknemers. Het mooie van deze rapportages is dat je de resultaten op allerlei gebieden met elkaar kunt vergelijken. Van geslacht en leeftijd tot de functie en het team waarin je medewerker zit: je krijgt tot in detail inzicht in het werkgeluk van je werknemers. Superhandige informatie om de employee journey binnen je organisatie tot in de puntjes te optimaliseren!

Continue en realtime inzicht in de werkbeleving van werknemers krijgen?

De exit-analyse van Everybody Frank

We noemden het al even: de employee journey eindigt als je medewerker vertrekt bij je organisatie. En het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist mensen die je organisatie verlaten, kunnen je uiterst waardevolle inzichten geven. Zo’n exit-analyse vindt vaak plaats met behulp van exitgesprekken.

Bij Everybody Frank pakken we dat anders aan. Bij offboardinglijsten kun je namelijk twee kanttekeningen plaatsen die er niet om liegen. Ten eerste resulteert dit in een administratieve nachtmerrie als mensen dit automatisch laten verlopen of wanneer het personeelsinformatiesysteem niet wordt bijgewerkt na een contractverlenging. Daarnaast is de feedback vaak dermate sentimenteel geladen dat de validiteit niet altijd gewaarborgd is.

Een exitgesprek is een goede manier om vertrekkende medewerkers te bevragen over de redenen van hun vertrek. In de praktijk komt het daar echter vaak niet van, hetzij door managers die hier geen tijd voor willen of kunnen maken, hetzij door medewerkers die er zelf geen tijd voor en / of zin in hebben.

De exit-analyse van Everybody Frank vindt daarom zonder exitgesprek plaats. Wat doen we dan wel? We vergelijken de employee journey van medewerkers die blijven met die van medewerkers die je organisatie verlaten. In de periode voorafgaand aan het vertrek zie je vaak al dat er zich verschillen aftekenen in de werkbeleving. Daarbij blijkt dat niet – zoals vaak wordt gesuggereerd – werkstress of werkdruk de reden van vertrek is, maar een gebrek aan werkgeluk.

Moraal van het verhaal?

Wil je betrokken, loyale en productieve medewerkers waar je jarenlang plezier van hebt? Stimuleer dan het werkgeluk binnen je organisatie! Zorg voor een goede onboarding en een positieve employee journey. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij van Everybody Frank jou daarbij kunnen helpen!

Eén platform voor alle medewerkersonderzoeken

Frank is een platform voor het beheren van Werk-Welzijn. Ons platform biedt de mogelijkheid om tot data gedreven HR-beleid te komen. Dat klinkt misschien onpersoonlijk maar onze app heeft in 2023 al meer dan 25.000 blije medewerkers opgeleverd. Logisch dus dat steeds meer organinsaties voor Frank kiezen.

Onderzoek de werkbeleving

Medewerkerstevredenheid (MTO)

Gebaseerd op het job Demands-Resources model

Continu onderzoek geeft extra analyse mogelijkheden

Keuze uit meer dan 20 werkbelevingsfactoren

Onderzoek de vitaliteit

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Online VitaliteitsScan

Individuele gezondheidscontrole op locatie

Toegang tot interventieplatform vitaliteit

Onderzoek het functioneren

360° Feedback

Laagdrempelig feedback vragen

Keuze uit meer dan 25 competenties

Input voor functioneringsgesprek

Zorg en zekerheid MTO klant Everybody Frank
Incluzio MTO klant Everybody Frank
Boer en Croon klant medewerkerstevredenheidsonderzoek Everybody Frank
Intratuin klant medewerkersonderzoek Everybody Frank
Ministerie van Buitenlandse zaken klant everybody Frank
Gom Schoonmaken klant medewerkerstevredenheidsonderzoek everybody Frank

De cijfers van Everybody Frank

Klanten
Gebruikers
/10
rapportcijfer van gebruikers