Na coronagolf komt ziekteverzuim golf, 50% van het verzuim is niet medisch
Het is te voorspellen, na de coronagolf komt een golf van verzuim. De afgelopen maanden waren voor veel organisaties één groot experiment met thuiswerken.
Uit het onderzoek "Covid-19 in the workplace" van Hoogleraar organisatiepsychologie Mark van Vugt van de VU wordt één ding heel duidelijk: er is nog heel veel onduidelijk. ‘Dit is een heel andere ball game’, stelt Van Vugt. ‘Al het onderzoek naar thuiswerken dat voor deze pandemie is gedaan was gericht op mensen die dat vrijwillig deden. Toen was het een privilege, nu is het verplicht.' Niet alle medewerkers kunnen even goed omgaan met zoveel verandering en dit gaat dan ook zeker leiden tot meer niet-medisch verzuim.
Preventie
Dit is het moment om in te zetten op preventie. Wat kun je doen om verzuim te voorkomen? Volgens Van Vugt zouden werkgevers de risicogroepen in kaart moeten brengen en voor hen een beleid moeten opstellen.
Hoe gaat het met de extraverte collega’s die opeens continu moeten thuiswerken en hun collega’s missen. Hoe gaat het met de nieuwe collega die nog niet eens goed was ingewerkt en nu alles zelf moet ontdekken vanuit huis. Hoe gaat het met de introverte collega’s tijdens online vergaderingen? Krijgen zij genoeg de ruimte om hun waardevolle ideeën te delen? Wat doet deze andere manier van werken met de motivatie van medewerkers? Wat maakt dat zij hun werk niet (meer) leuk vinden en wat hebben ze nodig om wel gemotiveerd te blijven?
Realtime inzicht in medewerkerstevredenheid
Juist nu los je verzuim samen op. Door heel goed te weten wat er speelt, voorkom je dat mensen uitvallen. Everybody Frank is een app die realtime de medewerkerstevredenheid meet. Wekelijks krijgt de medewerker via de app leuke, prikkelende en uitdagende vragen over zijn werkbeleving, drijfveren en vitaliteit.
HR analytics
De app overvraagt niet, niemand heeft nu zin een vragenlijst met 50 vragen. FRANK stelt maar 3 vragen per week, die in secondes te beantwoorden zijn. Frank stelt zijn vragen at random, dat betekent dat iedereen andere vragen krijgt en zo heeft de werkgever met maar een paar vragen per week direct inzicht in alle onderwerpen.
De realtime hr analytics in het management dashboard geeft een actueel beeld van de verschillende onderdelen van het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zodat je iedereen kan geven wat ze nodig hebben om gemotiveerd te blijven presteren.