Eén HR analytics platform voor alle medewerkersonderzoeken!
Steeds meer toonaangevende organisaties besteden tijd, geld en energie aan het verbeteren van het welzijn van medewerkers. Er zijn zelfs organisaties met een chief happiness officer. Everybody Frank heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar werk-welzijn en een uniek platform ontwikkeld om organisaties te ondersteunen bij het bieden van een goede werkbeleving en het verhogen van het werk-welzijn.
Eén HR analytics platform voor alle medewerkersonderzoeken
Steeds meer toonaangevende organisaties besteden tijd, geld en energie aan het verbeteren van het welzijn van medewerkers. Er zijn zelfs organisaties met een chief happiness officer. Everybody Frank heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar werk-welzijn en een uniek platform ontwikkeld om organisaties te ondersteunen bij het bieden van een goede werkbeleving en het verhogen van het werk-welzijn.
De unieke features van het HR analytics platform
Bekijk en vergelijk verschillende lagen van de organisatie op basis van team, functie, gender, generatie of employee journey.
Bevorder de dialoog binnen teams met handige gespreksstarters. Kies een factor en bespreek binnen een paar minuten de vragen met het team.
Realtime inzicht in werkgeluk, werkstress, verzuimrisico, vitaliteit en eNPS.
Werkgeluk en werkstress factoren bekijken en vergelijken. Krijg inzicht in de scores van de individuele factoren en vergelijk de teams met elkaar.
Medewerkers krijgen regie over hun eigen werkbeleving met hun persoonlijk dahsboard. Medewerkers hebben inzicht in hun eigen resultaten en kunnen die benchmarken met hun team en de organisatie. Daarnaast geeft de app tips & tricks om medewerkers te stimuleren hun eigen werkbeleving te verbeteren. De app is beschikbaar op IOS, Android en via de browers.
Hoe werkt een realtime medewerkersonderzoek?
Werk-welzijn verwijst naar het algemene welzijn van werknemers op de werkplek en daarbuiten. Werk-welzijn bestaat uit drie elementen; werkbeleving, persoonlijke omstandigheden en functioneren. Inzicht in het werk-welzijn is cruciaal voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werkgevers biedt dit inzicht de mogelijkheid om de productiviteit te verbeteren, talent te behouden en een gezonde werkomgeving te bevorderen. Voor werknemers stelt het hen in staat hun eigen welzijn te bewaken, zich te ontwikkelen en met plezier naar hun werk te gaan, wat bijdraagt aan een evenwichtige werk-privébalans en een betere algehele tevredenheid.
Waar krijgt de medewerker energie van in zijn werk? Ervaart de medewerker voldoende autonomie? Voelt hij/zij zich gesteund door collega's en leidinggevenden? Is er sprake van een verstoorde werk-privébalans, grote emotionele belasting of ongewenst gedrag op de werkvloer? Allemaal elementen van de werkbeleving die bepalen of de medewerker energie uit zijn werk haalt of dat het werk hem juist energie kost.
Niet alleen de persoonlijkheid en de leefstijl bepaald hoe vitaal iemand zich voelt, ingrijpende gebeurtenissen die een medewerker mee maakt kunnen een grote invloed hebben op de vitaliteit. Denk aan gezondheidsproblemen, financiële problemen, (mantel) zorg voor een kind of ouder. De SRRS score helpt bij het beoordelen van de impact van levensgebeurtenissen op het stressniveau en gezondheid van de medewerker.
Heeft de medewerker de juiste kennis en vaardigheden om zijn of haar functie goed uit te oefenen? Is het zelfbeeld in overeenstemming met hoe anderen hem of haar zien? Feedback op het functioneren geeft medewerkers erkenning voor hun inspanningen en prestaties, waardoor ze gemotiveerd worden hun inspanningen voort te zetten. Maar ook feedback bij minder goed functioneren is goed voor het welzijn. Het stelt medewerkers in staat te begrijpen hoe ze presteren en wat ze kunnen verbeteren, waardoor stress en angst verminderen.
De basis van het platform is een app. Deze app stelt medewerkers het gehele jaar door wekelijks vragen over zijn of haar werkbeleving, persoonlijke omstandigheden en functioneren. Deze Experience Sampling Methode (ESM) biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van de traditionele onderzoeksmethoden. ESM stelt ons in staat om real-time gegevens te verzamelen over de ervaringen van medewerkers in hun werkomgeving, waardoor er minimale invloed is van herinnerings- of rapportagebias. Dit resulteert in een dieper inzicht in dagelijkse gedragingen en stemmingen, en het maakt het mogelijk om veranderingen in real-time te volgen. Bovendien is ESM vaak meer inclusief en flexibel, aangezien het meerdere datapunten verzamelt over langere tijdsperiodes, waardoor wij een beter begrip kunnen krijgen van variabiliteit en contextuele factoren. Everybody Frank noemt dit de confetti methode.
Medewerkers ontvangen regelmatig en op willekeurige momenten vragen over het werkwelzijn. Hierdoor heeft de organisatie altijd een actueel beeld van het werkwelzijn van medewerkers.
Stuur medewerkers op vaste momenten een vragenlijst om een specifiek thema te onderzoeken. Zo kan de organisatie zich verdiepen in onderwerpen die spelen.
Combineer continu inzicht met verdiepende onderzoeken om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het werkwelzijn van medewerkers.
Breng werk-welzijn in balans, datagedreven én wetenschappelijk onderbouwd
Frank heeft een unieke vragenbibliotheek gebaseerd op het Job Demands Resources Model. Zo maak je datagedreven beslissingen en breng je werk-welzijn in balans. Krijg grip op werk-welzijn door werkgeluk te vergroten of werkstress te verlagen.
Medewerkersonderzoeken waar je blij van wordt!
Medewerkersonderzoeken waar je blij van wordt!
Frank is een platform voor het beheren van Werk-Welzijn. Ons platform biedt de mogelijkheid om tot data gedreven HR-beleid te komen. Dat klinkt misschien onpersoonlijk maar onze app heeft in 2023 al meer dan 20.000 blije medewerkers opgeleverd. Logisch dus dat steeds meer organisaties voor Frank kiezen.
Werkbeleving
De basis van het Frank medewerkersonderzoek
Beschikken medewerkers tijdens het werk over veel energie, voelen ze zich fit en kunnen ze lang en onvermoeibaar doorwerken?
Hebben medewerkers een goede relatie met hun leidinggevende en durven ze vrij te spreken en ervaren ze steun en waardering?
Gaat het werk goed samen met het privéleven van medewerkers?
10 werkgelukfactoren
- Betekenisvol werk
- Organisatietrots
- Samenwerken
- Verbondenheid
- Vakbekwaamheid
- Stem
- Persoonlijke ontwikkeling
- Organisatiedoel
- Organisatiebeleid
- Bevlogenheid
8 werkstress factoren
- Werktempo
- Herstelbehoefte
- Baanonzekerheid
- Schermtijd
- Mentale inspanning
- Fysieke belasting
- Emotionele belasting
- Ongewenst gedrag
- Veilig werken
Persoonlijke omstandigheden
Uitbreiding op het medewerkersonderzoek
Kunnen medewerkers goed omgaan met onverwachte gebeurtenissen?
Hebben medewerkers voldoende mensen in hun omgeving waar ze met problemen terecht kunnen?
Zijn er veel omgevingsstressoren bij medewerkers?
Hebben medewerkers een positief zelfbeeld?
Wij bieden de mogelijkheid aan om een fysiek onderzoek te laten verrichten op locatie.
Functioneren
Uitbreiding op het medewerkersonderzoek
De competentie samenwerken is onderdeel van 360 graden feedback lite. Feedback lite is een standaard feature van Frank.
De competentie samenwerken is onderdeel van 360 graden feedback lite. Feedback lite is een standaard feature van Frank.
De competentie samenwerken is onderdeel van 360 graden feedback lite. Feedback lite is een standaard feature van Frank.
Handhaven medewerkers de professionele normen en waarden, ook bij druk van buitenaf om hiervan af te wijken?
Bepalen medewerkers een geschikte werkaanpak voor een gegeven doel of taak en regelen ze de uitvoering daarvan?
- Accuratesse
- Vakkundigheid
- Kwaliteitsgerichtheid
- Visie
- Initiatief
- Zelfontwikkeling
- Verantwoordelijkheid
- Toekomstgerichtheid
- Aansturen van de organisatie
- Contactgerichtheid
- Overtuigingskracht
- Complexe beïnvloeding
- Coöperatief
- Optimaal afstemmen
- Netwerken
- Strategisch samenwerken
- Systematisch werken
- Strategisch plannen
- Servicegerichtheid
- Marktgerichtheid
- Creativiteit
- Analytisch vermogen
Aanvullende mogelijkheden
Breid jouw onderzoek uit met onderstaande pro features.
Het doel van eNPS-onderzoeken is om snel inzicht te krijgen in de medewerkerstevredenheid. eNPS (Employee Net Promoter Score) wint steeds meer aan populariteit als KPI onder HR-teams en leidinggevenden. En dat is niet zonder reden! eNPS in 2003 geïntroduceerd en wordt vandaag de dag en heeft het zich ontwikkeld tot een wereldwijde standaard.
Bekijk het eNPS-onderzoek van Frank
Onboarding
Maak van je medewerkers ambassadeurs door ze op een goede manier te verwelkomen. Start een onboarding programma voor nieuwe medewerkers. Help ze op weg en start het onboarding programma vanaf de eerste werkdag.
Offboarding
Vooral bij organisaties met een hoog verloop is het belangrijk inzichten te krijgen in de redenen van vertrek van medewerkers. Vraag ex-medewerkers een paar laatste vragen in te vullen bij vertrek en krijg extra inzichten om het verloop te verminderen.
Bekijk on- en offboarding van Frank
Soms vragen de verkregen inzichten van het medewerkersonderzoek om extra thema onderzoek. Je herkent een gemene deler in de organisatie en wilt dit meer diepgaand onderzoeken. Dat is altijd maatwerk! Met Frank kun je gemakkelijk en snel een verdiepingsonderzoek samenstellen en uitsturen.
Bekijk de thema onderzoeken van Frank
Een inclusieve en diverse organisatie geeft mensen het gevoel dat zij erbij horen, zichzelf kunnen zijn en dat zij invloed hebben in de organisatie. Onderzoek hoe jullie organisatie scoort op deze thema's met de add-on diversiteit & inclusie.
Breid jouw onderzoek uit met onderstaande enterprise features.
Teamrollen van Belbin
Ieder team is opgebouwd uit verschillende teamrollen. Hoe functioneren de teams binnen jullie organisatie? Worden alle teamleden in hun behoeftes voorzien, of wordt het tijd om iets te veranderen?
Drijfveren scan: Stuur op impact
Niet iedere medewerker wordt door dezelfde motivaties gedreven. De drijfveren scan geeft meer zicht op de motivaties van medewerkers. Met meer inzicht in de drijfveren van medewerkers kan je maatregelen treffen die écht impact maken!
Bekijk de teamprofielen van Frank
Uitgebreid feedback onderzoek met keuze uit meer dan 25 competenties. Per functiegroep wordt een competentieset samengesteld.
Wij zorgen er persoonlijk voor dat iedereen meedoet!
Everybody Frank helpt jou met het succesvol implementeren van onze tool op basis van jouw organisatie behoeften en onze 'best practise’ ervaring.
De setup & implementatie verloopt aan de hand van een duidelijk en helder stappenplan. Denk hierbij aan het inrichten van de vragenbibliotheek, het creëren van draagvlak en het bespreken van de eerste resultaten. Het doel is om de start met Frank moeiteloos te laten verlopen.
De klantsuccesmanager is een persoonlijk adviseur voor het verbeteren van de werkbeleving binnen de organisatie. Na de start van het onderzoek blijft de klantsuccesmanager betrokken, van het bespreken van de resultaten, tot aan advies over interventies of workshops.
Om Frank optimaal in te zetten is het belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers meedoen. Dat komt de betrouwbaarheid van het onderzoek ten goede, het maakt dat het gesprek over de resultaten met meer betrokkenheid wordt gevoerd en de afgesproken acties kunnen op meer draagvlak rekenen. Daarom helpt Frank met de interne bekendmaking om het doel en gebruik van de Frank app goed toe te lichten. Via onze email service informeren we medewerkers uitgebreid over de komst en het gebruik van Everybody Frank. Daarnaast zijn er posters, leaflets en banners beschikbaar voor de bekendmaking en ondersteuning van het gebruik van Everybody Frank.
De servicedesk is elke dag bereikbaar voor vragen en razendsnel. Naast vragen van gebruikers verwerken zij ook alle mutaties van nieuwe medewerkers en bereiden zij alle onderzoeken voor.
De inrichting van de tool was eenvoudig en niet meer werk dan andere HR systemen. We hebben binnen VMN media veel verschillende titels en teams en daar wilden we goed naar kijken. Vanuit Frank werd hier goed in meegedacht, waarin naast de inrichting van het dashboard ook goede support was voor de communicatie richting onze collega’s. Daarnaast vind ik het fijn dat er korte lijnen zijn, wanneer we vragen hebben worden we altijd goed en snel geholpen.
Waarom organisaties blij worden van Frank
De medewerker staat centraal in het medewerkersonderzoek
Medewerkers reflecteren op de individuele werkbeleving
Medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd om deel te nemen
Er ontstaat meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Teams gaan regelmatig met elkaar het gesprek aan
Werkbeleving en welzijn staat permanent op de agenda
Gevoelige onderwerpen worden makkelijker bespreekbaar
Stimuleert een gezonde dialoog over werkbeleving, vitaliteit en functioneren
Unieke inkijk in het welzijn en functioneren van medewerkers
Geen tijdrovende rapportages maar handige HR analyse tools
Veel uitgebreider dan traditionele medewerkersonderzoeken
Anoniem en op basis van geaggregeerde data
Wil jij het HR analytics platform in actie zien?
Plan nu gratis en vrijblijvend een afspraak, ik laat je online zien hoe het HR analytics dashboard en de app werken.
Deze organisaties gingen je voor
Ze delen graag hun enthousiasme over Everybody Frank.
HR Manager
Sylvie Brandwijk, Buurtteams
"Eindelijk een leuke innovatieve manier gevonden om continu de werkbeleving te monitoren. Met de duidelijke analyses in het HR Dashboard weten we precies waar de schoen wringt of waar juist kansen liggen en kunnen direct actie ondernemen."
Projectcoördinator
Mendy Mol, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem
“De Frank app is echt zo makkelijk als het lijkt. De vragen zijn toegankelijk en snel te beantwoorden. Het kost de medewerkers weinig tijd en haalt echt alles boven tafel. Omdat de rapportage altijd actueel is weten we wat er leeft en kunnen we daarover met elkaar in gesprek."
HR Adviseur
Edith Sluijtman, Vanberkel Professionals
"Everybody Frank zet net als wij de medewerker centraal en dat maakt het verschil. De app geeft niet alleen ons als organisatie inzicht de werkbeleving, maar houdt ook de medewerker zelf een spiegel voor."