Neem contact op via: 085 800 1777

Werken bij Frank

Duurzame Inzetbaarheid: Het Geheim van Werken zonder Houdbaarheidsdatum

Duurzame inzetbaarheid is essentieel voor zowel werknemers als organisatie, omdat het helpt bij het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving op de lange termijn.

Duurzame inzetbaarheid

Tijden veranderen

Dankzij onze welvaart met o.a. betere voeding en zorg worden we gemiddeld steeds ouder en werken we dus steeds langer door. Enerzijds omdat de pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd, maar ook blijven we steeds langer fit en gezond, waardoor mensen er soms voor kiezen om langer door te werken.

Daarbij komt dat de wereld om ons heen flink verandert in gedurende ons werkzame leven. Denk maar eens aan hoe je werk er 10 jaar geleden uitzag. Of zelfs 20 jaar geleden. Verschillende technologische ontwikkelingen hebben ons werk makkelijker gemaakt. Maar door de automatisering zijn er ook banen verdwenen en weer nieuwe ontstaan. Vanaf de dag dat we starten met werken tot en met de laatste afscheidsborrel zal de medewerkersreis er een zijn met ups en downs en verschillende wendingen. De uitdaging hierin is; hoe creëer je samen met het team een werkomgeving waarin iedereen gezond, gelukkig én vakbekwaam aan de slag is en blijft?

Wat is duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid verwijst naar het vermogen van werknemers om op een gezonde, gemotiveerde en productieve manier te blijven werken gedurende hun hele loopbaan. Het omvat het persoonlijke, het behouden van een goede gezondheid en het aanpassen aan veranderende werkomstandigheden. Het belang van duurzame inzetbaarheid ligt in het feit dat het zowel werknemers als organisaties ten goede komt. Voor werknemers zorgt het voor werkgeluk, motivatie en toekomstbestendigheid. Voor organisaties draagt het bij aan een hogere productiviteit, betere concurrentiepositie en lagere kosten door het verminderen van verzuim en personeelsverloop. Duurzame inzetbaarheid is een sleutelfactor voor succes op de lange termijn voor zowel werknemers als werkgevers.

De laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Er zijn verschillende ontwikkelingen en trends gaande op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Allereerst is duurzame inzetbaarheid niet alleen gericht op werk, maar heeft het een complete aanpak nodig, waarbij we verder kijken dan alleen werk. We moeten ook aandacht hebben voor de leefomgeving, mentale gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Een positieve leefomgeving draagt bij aan het welzijn van medewerkers en verhoogt hun motivatie en productiviteit.

Daarnaast wordt duurzame inzetbaarheid steeds meer gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel werknemers als werkgevers, waarbij beide partijen actief bijdragen aan het vergroten van employability en vitaliteit.

Tenslotte speelt kunstmatige intelligentie en data-analyse een grote rol. Dit helpt organisaties en medewerkers om informatie te verzamelen en daarmee beter te begrijpen waar ze behoefte aan hebben en hoe ze ondersteund kunnen worden in hun (loopbaan)ontwikkeling. Everybody Frank is zo'n een tool waarmee informatie over de medewerkersbehoefte wordt verzameld en geanalyseerd.

3 tips voor werkgevers om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen

Tip 1: Preventief medisch onderzoek (PMO)

Doe naast het werkbelevingsonderzoek ook een preventief medisch onderzoek (PMO). Door regelmatige vitaliteitscans en leefstijlonderzoek aan te bieden, kunnen potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt. Zo kun je proactief zorgen voor de gezondheid en het welzijn van je medewerkers en de geboden ondersteuning laten aansluiten op de behoefte van de medewerkers. Op die manier creëer je een omgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen en optimaal kunnen presteren. Everybody Frank biedt sinds kort ook een PMO aan. Lees er hier alles over.

Tip 2: Een leven lang leren

Zoals gezegd omhelst ons werkende bestaan een lange periode. In deze tijd veranderen banen ook van vorm en inhoud. En dat niet alleen ook de wensen en behoeftes van de medewerker zullen in deze periode veranderen. Dit vraagt om flexibiliteit van de medewerker, de leidinggevende en de organisatie. Eigenlijk begint duurzame inzetbaarheid al op de eerste werkdag. Wat zijn de eisen van het werk op dit moment en welke kennis of vaarheden zijn hier nu voor nodig. Maar ook gelijk vooruitkijkend naar de toekomst. Welke dromen en ambities heeft een medewerker? Hoe groot of klein ook, dat maakt niet uit. Leren is leuk. Sterker nog, ons brein maakt stofjes aan waar we ons gelukkig door voelen als we iets nieuws leren. Dus zorg ervoor dat persoonlijke ontwikkeling een belangrijke taak is en niet iets dat in de waan van de dag weggewimpeld wordt.

 

Tip 3: Ga regelmatig in gesprek

Om echt zicht te houden op de duurzame inzetbaarheid van jouw teamleden is het belangrijk om in gesprek te gaan hierover. Van oudsher zijn we gewend het gesprek over hoe het gaat te voeren tijdens het functionerings- of beoordelingsgesprek. Dit zijn dus maar een paar momenten per jaar. En eerlijk gezegd zijn dit vaak een beetje ongemakkelijke momenten, want voor de medewerker voelt toch als een beoordeling. In die maanden tussen deze gesprekken door kan er van alles gebeuren en veranderen wat impact heeft op hoe gezond en gelukkig medewerkers aan het werk zijn. Ga dus liever met meer regelmaat hierover in gesprek. Maak er een goede gewoonte van. Hoe vaker je iets doet, hoe minder ongemakkelijk het ook zal worden en het geeft je meer mogelijkheden als werkgever om tussentijds bij te sturen.

3 tips voor medewerkers om duurzame inzetbaarheid te bevorderen

Stretch je werkspieren

Doe regelmatig mentale en fysieke oefeningen om je duurzame inzetbaarheid te versterken. Blijf nieuwsgierig, leer nieuwe vaardigheden en blijf flexibel in een steeds veranderende werkomgeving. Net zoals een goede warming-up je helpt bij het sporten, helpt het oprekken van je werkspieren je om veerkrachtig en wendbaar te blijven.

 

Ontsnap aan de sleur

Verken mogelijkheden buiten je comfortzone en probeer nieuwe taken of projecten op te pakken. Wees niet bang om te experimenteren en risico's te nemen. Zo geef je jezelf de kans om te groeien en je vaardigheden te diversifiëren. Denk eraan, de beste avonturen beginnen vaak buiten de gebaande paden!

 

Investeer in 'me-time'

Neem regelmatig de tijd om te ontspannen en te reflecteren. Laad jezelf op door je passies en interesses buiten het werk te cultiveren. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je voor een betere balans tussen werk en privé, en behoud je je energie en enthousiasme voor de lange termijn. Onthoud, je bent de motor van je duurzame inzetbaarheid.

reflectie

Het begint met inzicht

Om goed overzicht te houden op hoe gezond, gelukkig en vakbekwaam medewerkers aan het werk zijn, is het belangrijk inzicht te hebben in de werkbeleving van jouw teamleden. Hoeveel werkgeluk ervaart jouw team? Wat zijn punten waar ze heel tevreden over zijn? Maar ook de andere kant van de medaille, wat zijn punten in de werkbeleving die verbeterd kunnen worden om lekker te kunnen werken? Het creëren van de juiste omstandigheden zorgt ervoor dat medewerkers met meer plezier hun werk kunnen doen en dus ook langer inzetbaar zijn. Open daarom snel jouw teamrapport met de meest actuele resultaten!

Zorg en zekerheid MTO klant Everybody Frank
Incluzio MTO klant Everybody Frank
Boer en Croon klant medewerkerstevredenheidsonderzoek Everybody Frank
Intratuin klant medewerkersonderzoek Everybody Frank
Ministerie van Buitenlandse zaken klant everybody Frank
Gom Schoonmaken klant medewerkerstevredenheidsonderzoek everybody Frank

De cijfers van Everybody Frank

Klanten
Gebruikers
/10
rapportcijfer van gebruikers

Over de auteur

Met een passie voor het bevorderen van werk-welzijn heeft Maartje een achtergrond in arbeidspsychologie en heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve methoden om werkgeluk te meten en te verbeteren. Met jarenlange ervaring heeft Maartje talloze organisaties geholpen om een gezonde en bloeiende werkomgeving te creëren.