Neem contact op via: 085 800 1777

Werken bij Frank

werkgeluk

Werkgeluk hoeft geen sprookje te zijn..

Gisteravond las ik het sprookje ‘de zilveren penning’ voor aan mijn drie dochters; over een soldaat die zich kon veranderen in een haas, een vis en een vogel. Door deze eigenschap kon hij de koning helpen een oorlog te winnen en als beloning mocht hij met de prinses trouwen. Jaren later ging de koning dood en werd de soldaat de koning. Het sprookje eindigt zo: “Soms, als hij even wilde zien hoe het er in zijn koninkrijk aan toe ging, vloog hij als duif over zijn land, of keek als vis vanuit het water, of verstopte zich als haas tussen de struiken. Zo kwam hij van alles aan de weet, en kon hij goed voor zijn volk zorgen. Hij werd de beste koning die het land ooit gehad had.

Beter kan ik het niet verwoorden, wanneer je weet wat er speelt in je organisatie kan je goed voor je medewerkers zorgen. En dat doe je niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor de organisatie, want gelukkigere medewerkers presteren beter, zijn innovatiever en verzuimen minder.

Wat is werkbeleving?

Werkbeleving kan worden gezien als de reis die een medewerker aflegt tijdens zijn of haar dienstverband bij een organisatie. Van onboarding tot exit, van dingen die je plezier en energie geven (werkgeluk) tot de dingen die het werk zwaar maken (werkstress). Everybody FRANK heeft een innovatieve en laagdrempelige manier voor het meten van werkbeleving ontwikkeld.

Werkgeluk

Omvat meer dan alleen een blij zijn met je werk. Het gaat ook om de omgeving waar je je werk doet. Het heeft te maken met voldoening, genoeg geprikkeld worden en de waardering die je ontvangt. Werkgeluk is persoonlijk en voor iedereen anders. Maar er zijn ook overeenkomsten: van werkgeluk krijgt iedereen namelijk energie. Die positieve energie levert een bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel.

Werkstress

Zijn die factoren die energie kosten en komen in iedere functie voor. Werkstressoren kunnen mentaal, fysiek of emotioneel van aard zijn. Iedere beroepsgroep haar eigen specifieke stressoren.

Drijfveren

De bron van werkgeluk verschilt van persoon tot persoon. Voor de een ligt er meer nadruk op het sociale aspect, terwijl voor de ander doorgroeimogelijkheden en waardering een grotere rol spelen. 

De 20 factoren van werkbeleving

Werkbeleving bestaat dus uit verschillende factoren. Het vergroten van werkgeluk kun je doen door je te verdiepen in deze factoren en ermee aan de slag te gaan. Het werkgevers dashboard van Everybody Frank geeft realtime inzicht in deze factoren. De scores zijn vergelijkbaar met andere organisaties, maar ook te benchmarken binnen de eigen organisatie, bijvoorbeeld tussen functiegroepen, leeftijdsgroepen of afdelingen. De organisatie heeft zo altijd de vinger aan de pols en kan direct inspelen op de behoefte van de medewerkers.

Hoe werkt Everybody FRANK?

Makkelijk met een app! Wekelijks krijgen medewerkers via de app leuke, verrassende en soms wat lastige vragen over hun werkgeluk. Door het beantwoorden van de vragen geven medewerkers realtime feedback aan hun werkgever. De organisatie krijgt zo een haarscherp beeld zijn werkgeverschap. Zo kun je precies duiden wat de sterke punten zijn van de organisatie, bijvoorbeeld de collegialiteit of de goede arbeidsvoorwaarden. Maar daarnaast zie je welke punten voor verbetering vatbaar zijn volgens de medewerkers. Zo kan het zijn dat de ene functiegroep problemen heeft met de ervaren autonomie en de werkdruk, terwijl een andere functiegroep zich onvoldoende veilig voelt op het werk. Wanneer je aan de juiste thema’s werkt kan je snel het werkgeluk van je medewerker vergroten.

Het eens in de twee à drie jaar meten van werkgeluk geeft geen actueel beeld en biedt onvoldoende mogelijkheden om actief te sturen op het vergroten van het werkgeluk. 

Eigen regie

Wat Everybody Frank uniek maakt is dat de medewerker zelf ook inzicht krijgt in zijn werkgeluk. In het dashboard van de app kan de medewerker zijn eigen scores resultaten bekijken. Zelfkennis is de eerste stap richting meer werkgeluk. Met inzicht in persoonlijkheid, komt inzicht in waarom bepaalde keuzes worden gemaakt, wat maakt de mij gelukkig? Daarover kunnen medewerker en leidinggevende met elkaar in gesprek. De medewerker krijgt zo de regie van zijn eigen werkgeluk.

Diederick Doets, oprichter van Everybody Frank verwoord heel helder: ‘Help de medewerker zelf eigenaar te worden van zijn werkgeluk.’

Benieuwd naar hoe Everybody Frank jouw organisatie kan helpen? Neem dan contact op, we vertellen je er graag meer over.

Onderstaand een paar voorbeelden van de vragen die Frank stelt en waarom.


Reflectievraag Everybody FrankWerkgeluk

Factor: organisatietrots

Trotse medewerkers vinden hun organisatie oprecht leuk, raden hun werkgever aan bij vrienden en kennissen en hebben het gevoel dat zij bij hun organisatie passen. Dat is niet alleen belangrijk om talent te houden maar ook om het aan te trekken. Je kan de kracht van de interne organisatie één op één doorvertalen naar je employer branding. Daarnaast zijn trotste medewerkers bereid om zich extra in te zetten om bij te dragen aan het succes van de organisatie. In deze tijd is dat van onschatbare waarde. Het komt de productiviteit van elke organisatie ten goede..

 

 

 

 

PMO

Werkstress

Factor: Herstelbehoefte

Vitaliteit is niet zomaar een factor, uit onderzoek blijkt het de beste voorspeller van individuele en collectieve prestaties te zijn. Organisaties hebben veel baat bij vitale werknemers, energieke medewerkers presteren minstens 40% beter dan gemiddeld. Ook voor de medewerker zelf is het belangrijk om te werken aan zijn vitaliteit. Het gaat niet vanzelf, ons brein is van nature een beetje lui, maar volgens hoogleraar neuropsycholoog Erik Scherder als je eenmaal in beweging komt gaan je hersenen er steeds meer naar verlangen en komt het makkelijker vanzelf. Bewegen en gezonde voeding is namelijk niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de productiviteit, het geheugen en misschien wel het meest belangrijke: werkgeluk!

 

 

 

Drijfveren

Medewerkers hebben hun werkgeluk voor een groot deel ook zelf in de hand en dat begint altijd bij zelfinzicht. De essentie is dat medewerkers bewust zijn van wat hen drijft, en hiernaar gaan handelen. Door zelf het gesprek met de leidinggevende aan te gaan over wat er goed en minder goed gaat, nemen ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen loopbaan. Dit verbetert niet alleen het werkgeluk en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, maar komt ook direct ten goede aan de creativiteit, innovatiekracht en prestaties van organisatie.

 

 

 

Feedback

We hebben allemaal behoefte aan aandacht en waardering. Medewerkers zetten zich elke dag in en horen dus graag hoe zij het doen. De meeste medewerkers willen graag feedback, het liefst positief, maar (in tegenstelling tot wat veel leidinggevende denken) ook opbouwend. Ze willen graag leren en zich ontwikkelen en laten zich daarom ook heel goed aanspreken op hun verbeterpunten. Daarom heeft Everybody FRANK ook een feedback module waarin de medewerker eenvoudig feedback kan vragen aan collega’s. De medewerker reflecteert gedurende het jaar op zijn functioneren (competenties) en vraagt daarna automatisch feedback aan collega’s. De medewerker ziet alle ontvangen feedback direct terug in zijn app.

 

Uit onderzoek blijkt ook dat het verloop met gemiddeld 51% daalt door gelukkigere werknemers.
Kies daarom NU zelf ook voor een organisatie met gelukkige medewerkers en bel Everybody FRANK wij komen graag helpen. Everybody Frank
Everybody Happy 

Over de auteur

Met een passie voor het bevorderen van werk-welzijn heeft Maartje een achtergrond in arbeidspsychologie en heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve methoden om werkgeluk te meten en te verbeteren. Met jarenlange ervaring heeft Maartje talloze organisaties geholpen om een gezonde en bloeiende werkomgeving te creëren.