Belangrijker dan ooit
We leven in uitdagende tijden. Als mens en als organisatie. Was dit eerst nog het leren werken op afstand door COVID, is het nu de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende prijzen. Om al deze uitdagingen te overwinnen kunnen jouw medewerkers echt het verschil maken.
Maar dan moet die medewerker wel goed op zijn plek zitten, met plezier naar zijn werk gaan en écht dat stapje extra willen doen. Niet omdat het moet, maar omdat hij dat wil. Het versterken van het welbevinden en het plezier in je werk is daarom belangrijker dan ooit. Voor zowel mens als organisatie. Dit vraagt wel om anders te durven kijken naar de medewerker. Waarbij we minder de aandacht moeten richten op verzuim en verloop oplossen, maar meer op werkplezier vergoten.
Onderwerpen werkplezier
Meer plezier in je werk loont dus! Daarom komen in dit artikel de volgende onderwerpen over werkplezier aan bod:
Wat is werkplezier?
Wil je het echt weten? Of heb je stiekem al een vermoeden? Het Van Dale woordenboek omschrijft plezier als een aangenaam gevoel, wat gelijk staat aan vreugde. Wanneer we daar het woord werk aan toevoegen kom je tot de volgende definitie van werkplezier: ‘bezig zijn met betaalde arbeid waar je vreugde door ervaart’. Plezier in je werk gaat dus over doen wat je leuk vindt. Wat iemand wel of niet plezierig vindt is uiteraard persoonlijk, maar is zeker ook voor een gedeelte te beïnvloeden door de werkgever, door de juiste omstandigheden hiervoor te bieden. Dat is waar dit artikel met name over gaat; hoe jij als werkgever het werkplezier van medewerkers kunt vergroten.
Verschil tussen werkplezier en werkgeluk
Wanneer je gaat zoeken naar informatie over werkplezier zal ook de term werkgeluk voorbij komen. Wat is nu het verschil tussen beide? Zoals je net hebt kunnen lezen gaat werkplezier over een bepaalde mate van vreugde (en dus geluk) die je ervaart. Wanneer je spreekt over werkgeluk komt hier ook zingeving bij kijken, dus de mate waarin je van betekenis kunt zijn voor anderen. Ik doe werk wat ik leuk vind en ik haal daar veel voldoening uit. Plezier in je werk is dus een voorwaarde van geluk, maar iets luchtiger.
Werkplezier meten
Je kunt als werkgever het werkplezier vergroten door de juiste omstandigheden hiervoor te creëren. Wat belangrijke voorwaarden zijn en hoe dit kunt doen lees je verderop in dit artikel. Uiteraard wil je ook weten hoeveel werkplezier medewerkers op dit moment al ervaren binnen hun werk en de werkomgeving. Het loont dus zeker de moeite om het werkplezier binnen de organisatie te meten. Wanneer je het werkplezier gaat meten weet je precies hoe de vlag er nu bij hangt en wat je kunt doen om het werkplezier te vergroten. Wanneer je vervolgens acties gaat uitzetten om het werkplezier te vergroten, is het aan te raden ook hiervan de effecten op het werkplezier te meten.
Het meten van het werkplezier is niet alleen interessant voor de organisatie, maar ook voor de medewerker zelf. Ook die krijgt een inkijkje in de factoren waar hij blij van wordt en waar hij niet blij van wordt. Dit inzicht kan aanleiding zijn om ook zelf na te denken over iemand anders zou kunnen doen om meer plezier in zijn werk te ervaren.
Voordelen van plezier in je werk
Wanneer medewerkers lekker in hun vel zitten en plezier hebben in hun werk, zullen ze ook productiever zijn, het werk gaat als vanzelf. Ze zullen creatiever zijn in het vinden van oplossen en loyaler zijn aan de organisatie. Maar waarom is het nog meer belangrijk om het plezier in het werk te willen vergroten? Ben je nog niet overtuigd? Hier dan nog een aantal laatste voordelen op een rij:
- Je lacht meer als je plezier hebt! Dat is op zich al een mooi doel om na te streven toch?
- Als je meer werkplezier hebt, ervaar je ook minder stress. Stress is een grote bron van allerlei ziektes, van hart- en vaatziektes, burn-out, als ook een verminderde weerstand. Meer werkplezier zorgt er dus voor dat medewerkers minder snel ziek worden
- Als je plezier hebt in je werk krijg je meer energie dan als je dingen doet die je niet leuk vindt. Ik denk dat we daar allemaal wel een voorbeeld van kunnen bedenken. Die energie kan je inzetten op het werk, maar ook thuis, want weer bijdraagt aan een goede werk/privé balans.
- En plezier stimuleren is goedkoper effectiever dan therapie.
De 4 voorwaarden van werkplezier
Hoe creëer je die werkomgeving waar medewerkers met plezier aan het werk zijn? Wat zijn voorwaarden voor werkplezier? Pak pen en paper er maar bij, want hier komen een aantal voorwaarden op een rij:
- Voorwaarde 1: stimuleer autonomie. Medewerkers vinden het fijn om zelf beslissingen te kunnen nemen over hoe ze hun werk aanpakken. Veel regels en het gevoel hierop gecontroleerd te worden beperkt de bewegingsruimte van de medewerkers en roept eerder angst dan plezier op. Geef dus het vertrouwen en de ruimte aan medewerkers om beslissingen te maken binnen hun werk.
- Voorwaarde 2: zorg voor gedeelde waardes en doelen. Deze voorwaarde voor plezier in je werk is om twee redenen belangrijk. Ten eerste werkt het prettig om iets te doen wat in lijn staat met waar je zelf ook in geloofd. En ten tweede geeft het ook duidelijkheid over wat er van medewerkers verwacht wordt en waar je als organisatie naartoe werkt. Dit biedt houvast.
- Voorwaarde 3: geef ruimte voor ontspanning. Een medewerker is geen machine die je ’s ochtends aanzet en om 17.00 uur weer uit. Het is een mens en deze heeft na inspanning ook ontspanning nodig. Wanneer je je veel fysiek inspant zijn we ons daar vaak wel voldoende bewust van. Maar achter de computer wil een regelmatige pauze nog wel eens ontbreken. Terwijl ook je brein ontspanning nodig heeft om afvalstoffen op te ruimen en zo weer beter te kunnen presteren. Stimuleer dan ook dat medewerkers dit doen. Denk aan even gezellig kletsen met collega’s, een blokje om of een spelletje aan de voetbaltafel. Maakt niet uit wat je doet, zolang je er maar bij lacht.
- Voorwaarde 4: geef aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Nieuwe dingen leren en ontwikkeling staat garant voor een boost aan het plezier in je werk. Wanneer je iets doet dat net buiten je gebruikelijke comfortzone valt maakt je brein stofjes aan waar je gelukkig van wordt.
Werkplezier vergroten
Uiteindelijk zullen er naast deze voorwaarden nog meer factoren van invloed zijn op het werkplezier van medewerkers. Welke dit precies zijn bepaal je het beste in overleg met de medewerkers zelf. Met elkaar kan je bepalen wat wel en niet het werkplezier bevorderd en wat jullie hier samen aan kunnen veranderen. Als uitsmijter, hieronder nog een aantal tips om je verder op weg te helpen.
- Tip 1: Geef aandacht aan het belang van werkplezier. Introduceer bij medewerkers waarom je dit als organisatie een belangrijk onderwerp vindt.
- Tip 2: Faciliteer de dialoog over het verhogen van werkplezier. Ga met elkaar in gesprek over hoe je het werkplezier kunt vergroten. Doe dit regelmatig en maak er een goede gewoonte van.
- Tip 3: meet het werkplezier en deel met medewerkers hoe dit ontwikkelt, zo maak je er ook een gezamenlijk proces van.
- Tip 4: zorg voor een goede werksfeer, deze is namelijk doorslaggevend om het werkplezier te kunnen vergroten. Zorg voor humor, geef elkaar een compliment of blijk van waardering
- Tip 5: vier successen! Succes van de organisatie, maar ook persoonlijke successen. Geef aandacht aan het positieve, want dat wat je aandacht geeft dat groeit.