Werkstress kost bedrijven 8100 euro per werknemer per jaar door werkverzuim!
De kosten van ziekteverzuim door werkstress lopen op, tot 8100 euro per werknemer per jaar, blijkt uit onderzoek van TNO. Werkstress is al heel lang een probleem en we zien dat steeds meer werknemers er last van hebben.
In de Randstad wordt het meeste werkstress ervaren. Waarbij Noord-Holland het allerhoogst scoort; 19 procent van de werknemers heeft last van burn-outklachten. Maar ook Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland scoren bovengemiddeld met 17,3 procent. Het minste last van werkstress hebben de werknemers in Friesland daar heeft 15% last van burn-outklachten.
Volgens TNO zijn er al jaren grote verschillen te zien tussen de provincies. Dat heeft te maken het soort werk dat men doet, in de zakelijke dienstverleningen en IT wordt er veel meer werkstress ervaren dan bijvoorbeeld in landbouwsector.
De docenten stonden terecht op het malieveld, in het onderwijs wordt verreweg de meeste werkstress ervaren, 25% van de docenten hebben last van burn-outklachten.
Werkstress kost 11 miljoen dagen
Met de stijging van de ervaren werkstress wordt ook een stijging van het werkverzuim gemeten. In 2018 hebben alle werknemers in Nederland samen 11 miljoen dagen verzuimd. Een stijging van 1 miljoen dagen ten opzichte van 2017. Een enorme kostenpost voor bedrijven dus, omgerekend 8100 euro aan loondoorbetaling per werknemer. In totaal kostte verzuim door werkstress het Nederlandse bedrijfsleven 2,8 miljard euro. Ter vergelijking: in 2016 was dit nog 2,5 miljard.
Opsporen stressfactoren met behulp van medewerkerstevredenheidsonderzoek
TNO pleit voor een brede aanpak om de werkstress op de Nederlandse werkvloer te verlagen. ,,Om werkstress tegen te gaan wordt vaak maar op één ding gefocust, dan krijgen werknemers bijvoorbeeld een mindfulcursus. Zo’n training is heel goed, maar er is meer nodig.’’ Werkgevers moeten stressfactoren op de werkvloer opsporen. Dit kan bijvoorbeeld met de FRANK app.
Met behulp van de FRANK app reflecteren werknemers wekelijks op hun werkgeluk en geven daarmee (anoniem) feedback aan de organisatie over hun werkbeleving. Dit is een compleet nieuwe en innovatieve manier van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. FRANK’S reflectievragen gaan over verschillende thema’s, bijvoorbeeld autonomie, persoonlijke ontwikkeling, rolduidelijkheid, organisatietrots en helpt werkgevers de stressfactoren op te sporen. Met FRANK krijg je per direct inzicht in de stressfactoren van alle werknemers zodat werkgevers de juiste aanpak kunnen kiezen om de ervaren werkstress en daarmee de verzuimkosten aan te pakken.